Stadt:Werk:Lehen Salzburg

Urban design competition
1st prize 2006 (transparadiso with Bernd Vlay)
Otto-Wagner-Award for Urban Design, 2007 (with Halle 1 and Herold/ Touzimsky)

Realization 2009-2013
149 apartments, Fotohof Gallery, boulder hall and building with artist studios

Projektdaten





2006-2011
competition 2006, 1st prize; beginning of planning 2007
realization 2009-2011: 149 apartments + urban boulevard with Fotohof Gallery and other cultural and public uses
total ground floor area 36.000m2
Otto-Wagner-Award for Urban Design, 2007
transparadiso* developed the lead project for urban design for the Northern part of the former area of the Stadtwerke in Salzburg-Lehen
*Bernd Vlay was a member of transparadiso till May 2008 and realized the buildings G, H, und I  (client: Heimat Österreich)

client:
GSWB (Gemeinnützige Salzburger Wohnbaugesellschaft mbh)



Team

Partners: Bernd Vlay, Forsthuber/ Scheithauer, Feichtinger Architectes
Detailled Planning: Andreas Pöstinger

Team (since competition):Florian Lang, Marie-Teres Genser, Isabelle Zuefle, Markus Taxer, Vinzenz Dreher, Daniel Springer, Konrad Wolf;
Andrea Börner, Paul Hebenstreit, Laura Hochhäusl, Sophie Hochhäusl, Michael Klein, Anna Kovacs, Christina Lenart, Katharina Melchert, Veronika Neubauer, Katharina Oberleitner, Marlene Rutzendorfer, Franz Stibli, Rüdiger Suppin, Julia Wieger

Thomas Proksch/ Land in Sicht (landscape architecture)
Karl-Heinz Wagner, Johann Lienbacher (engineering)
Zwittlinger&Spindler 

Photos: transparadiso and Hermann Seidl

The central task transparadiso focussed in the urban planning and in the construction of residential buildings (social housing) consisted of implementing an urban quarter intended to create a future-oriented new identity for Lehen that goes beyond the Stadtwerk area, creating a contemporary counterweight to the historic city centre of Salzburg. In Lehen, a traditional working class district, the aim was to develop a new form of urbanity, with providing a differentiated concept of urban public space. The concept of the open space is defined by a green corridor connecting the Stadtwerk area to the Lehen Park in the north and to the cultural facilities in the south. This thoroughfare is crossed by a wide public boulevard (Inge-Morath square) running from west to east, with Fotohof Gallery and other cultural institutions and associations/NGO usage in the ground floor zones. transparadiso integrated the diversity of innovative approaches into the design so that the especially high quality demands for this new city quarter could be implemented. A steering committee was convened with all “stakeholders“ – the building contractors, departments of the City of Salzburg, the housing department, politicians, private project developers and others. A sociologist was hired to accompany the project. transparadiso also worked out concepts for special residential usage, such as 55+ or single parent and child homes, and the communal areas assigned to these.

 

In order to support the wide-ranging public usage of the ground floor zones, a special subsidy for completing the “core and shell of the building” was negotiated. A commonly shared zone with cultural institutions (Fotohof Gallery, Gallery of the City of Salzburg) and various non-profit organisations (adult education centre, boulder centre, studio building, Hilfswerk [care organisation], café, kindergarten) was established. The community spaces in the residential buildings are available not just to the joint households, but to the management of the quarter and the NGOs, in order to enhance social density. The quite narrow open space in the Stadtwerk area was expanded by a high quality of life with various options for appropriation and progressive networking strategies, by connecting it to the adjacent areas and institutions, (inner city, Lehener Park, Neue Mitte Lehen, Literaturhaus, Salzach ...) - i.e. strategies that were already included in the competition project were developed further. The association Stadtwerk Lehen was commissioned with managing the quarter during the design and building phase and for the first three years after completion of the area.